Přeskočit na hlavní obsah

Kdo a kde může řídit tříkolku?

Pokud nemáte moto-papíry (řidičák A), tak na řízení tříkolky v rámci ČR stačí řidičák B a věk 21 let. A jak je to v jiných zemích? Podle směrnice z roku 2016 byste neměli mít v žádné zemi EU s vaším řidičákem problém, je tu ale jedno velké ALE!

Podle zákona 361/2000 Sb., Zákon o provozu na pozemních komunikacích, paragraf 80a, odstavec 1, písmeno d), věta 2. a paragraf 81, odstavec 3, tříkolky (triky) spadají do kategorie L5e (konkrétně L5e-A). U nás tedy stačí vlastnit řidičské oprávnění skupiny B a být starší 21 let.

V roce 2016 však byla vydána Evropskou komisí Směrnice 2006/126/ES o rovnocennosti skupin řidičských průkazů, která stanoví, že všechny řidičské průkazy vydané členskými státy by měly být vzájemně uznávány. Zásada vzájemného uznávání by se měla vztahovat i na řidičské průkazy vydané před datem použitelnosti této zásady. Takže ve všech zemích EU by měl stačit řidičák B a věk nad 21 let.

Pokud se chystáte vyrazit mimo EU, pak je nutné si zažádat o mezinárodní řidičský průkaz. Podrobnosti ZDE

Díky této směrnici údajně můžete s "béčkem" i do Maďarska, potvrzuje to tento maďarský dokument. Ve Francii můžete také s B, potvrdil nám to přímo triker Philippe, který ve Francii žije.

Praxe je prý jiná, bohužel

Vyskytly se však informace, že i přes směrnice a dokumenty je pouze na policii dané země, jak situaci vyhodnotí. Každá země má totiž svá pravidla a pokud se policie zmíněných zemí zasekla v čase, tak na základě informací, které jsme čerpali z tohoto článku vydaném v roce 2013, byste do Maďarska nemohli. Tam vyžadují řidičské oprávnění A.

V klidu můžete s Béčkem do Rakouska, Slovinska (věk min. 21 let) a Polska (pokud Béčko máte minimálně 3 roky). Itálie v tom má také jasno, tam se snad může všechno :-)

Budeme rádi, pokud máte osobní zkušenosti či informace, které rádi zveřejníme. Stačí poslat zprávu přes kontaktní formulář (v levém sloupci).