Přeskočit na hlavní obsah

Pekelné doly s pekelnou bábou! + VIDEO

Kdo má moto, musí TAM - do Pekelných dolů. Vzali jsme naši tříkolku, dědu s jeho Yamaha Virago a vyrazili do míst, kde to burácí motory.

Obvykle Pekelné doly otvírají v poledne, proto jsme nikam nespěchali. Byl svátek (8.5.2018) a tak jsme se i svátečně nasnídali s tím, že vyrazíme dřív a trochu se projedeme po Českém ráji, případně cílové místo nejprve omrkneme.

Nikdo z nás tam dříve nebyl a tak jsme z internetu a facebooku pouze tušili, co nás čeká.

Jak se tam jede?

Zvolili jsme cestu přes Doksy a Zákupy, která se nám zdála lepší, než přes Mnichovo Hradiště.

Pekelné doly jsou motorkářským klubem v unikátním prostředí největšího pískovcového podzemí v Evropě v Lužických horách. Celková plocha jeskyní činí přibližně 3500 m2. Motokářům se zde líbí, protože  motorky mohou vjet dovnitř a i v horku si můžete nechat ústroj na sobě, teplota v jeskyni je pouze 12° C.

Jeskyně se proslavily natáčením pohádky "S čerty nejsou žerty" v roce 1984.  Také se zde natáčeli záběry do Amerického filmu “Salomon Kane“ v roce 2009.

Policie, všude kam se podíváš...i v silnici :-(

Po cestě jsme potkali několik policejních hlídek. Jedna dokonce aktivně zastavovala luxusní SUV přímo před námi. Na tom by nebylo nic neobvyklého, pokud by pán policista, co vůz řídíl, neotevřel dveře přímo před námi při předjíždění. I když s tímhle počítáme, tak opravdu nebylo příjemné, jak razantně to udělal a vůbec mu nebylo blbý je otevřít naplno a vystoupit do středu vozovky. Jen taktak jsme se mu vyhli.

Do Zákup cesta byla super. Obzvlášť pro nás, co jezdíme na 3 kolech, je stav silnic velmi důležitý. Pak už to šlo trochu hůře. V obci Velenice jsme obdivovali místní, že mají nervy tu neustále slyšet motory. Oni zase určitě přemýšleli, kolik motorkářů se vymlelo v jedné jejich zatáčce, u které byla díra jako kráva.


Příjezd nám zkazila pekelná bába!

I když jsme dorazili o hodinku dříve, než byla otvíračka, Pekelné doly již žily. Místo pro Trike jsme však nemuseli hledat, čekalo na nás hned na začátku. Celí natěšení jsme zaparkovali. Ještě než jsme se stihli vylodit, seběhla se kolem nás partička turististických důchodců a zavalila nás komplimenty. Sotva jsme se od stroje na pár kroků vzdálili, starší paní hodila svou kabelku na NAŠE SEDAČKY, což spustilo alarm, a začala se sápat na místo řidiče. A to neměla dělat. Totálně nas...la našeho Majka, který jí poměrně decentně vysvětlil, že jí taky neleze do obýváku. Tím naše nálada spadla na bod mrazu.

Chvilku trvalo, než jsme se z tohoto zážitku vzpamatovali.  Naštěstí atmosféra v okolí nás přivedla na jiné myšlenky. Omrkli jsme prostor a doplnili zásoby.

Palačinky se šlehačkou ...pro Němce

Pekelný bar nabízel jak jinak než točené nealko pivo a klasická jídla typu klobása, smažák, guláš... Radku ale zaujaly palačinky se šlehačkou. Ne, že by si je k pivu dala, ale zajímalo ji, zda je tu mají běžně, protože příště dorazíme i s mládětem Amy. Odpověď obsluhy byla zajímavá: "Palačinky máme pořád. Jezdí na ně Němci". Vzápětí se tato věta potvrdila :)


Náš Trike premiérově projel Pekelnými doly

"Můžeme to projet i s trikem?", zeptali jsme se nesměle. "Musíte!". A tak jsme jeli.



Vjezd do Pekelných dolů



Výjezd z Pekelných dolů



Děda se nám sice nejprve zdráhal, ale pak pokřtil i svoji motorku.
Virago v Pekelných dolech






Pozor na pobíhající otravy

Do Pekelných dolů mohou malí, velcí, pěší, cyklisté, turisté...prostě všichni. Motorky však jsou zde páni a mají šude přednost. Trochu jsme nechápali rodiče, kteří nechávali volně pobíhat své děti v temnotě jeskyně. Komplikovali tím běžný provoz. Pokud se tam tedy chystáte, počítejte s tím, že obezřetnost je na prvním místě.



Nejmenší, za to nejstylovější návštěvník Pekelných dolů


Zachyceno po cestě

Hrad Bezděz


Ratanový Anděl ve vesnici Obora


Jawička


Pivovar Lobeč

 Pivo 18°

Obloukový most v Krnsku


 Zámek Poděbrady s Jirkou na koni